utorak, 15. listopada 2013.

Jesenski cheesecake s bundevom i karamelom




Ovo je još jedan recept kojeg sam objavila na portalu GASTRO.HR (u Gastrosferi) a dijelim ga i ovdje jer je torta oduševila i mene i sve koji su je probali.

Kada mi je iz uredništva stigao mail da krećemo s našom blogerskom gastro igrom/izazovom i da je prva tema bundeva/tikva/buča, meni je odmah na umu  bila baš ova torta.
Zašto?
Zato jer mi je dobri, stari, klasični cheesecake među najdražim tortama a dodatak finog, glatkog pirea bundeve daje ovoj torti jednu novu dimenziju, kremi prekrasnu boju a cijelu tortu čini još kremastijom . 
Priču zaokružuju mirisni začini i neodoljivi karamel.





Za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre (klasične ili integralne), McVities, čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe kekse.
U slučaju da vam ostane pirea (a vjerojatno hoće) možete ga čuvati par dana u hladnjaku (ili zamrznuti) pa iskoristiti u drugim jelima.


Podloga:
  • 170  g  keksa
  • 100 g maslaca
  • 1 žlica muscovado šećera
  • malo cimeta
Krema:                                                                                                                                                             
  • 500 g krem sira (Philadelphia, Vivis i sl.)
  • 4 žlice šećera
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 3 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200 g pirea od hokaido tikve
Preljev:
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 3 žlice šećera
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Karamel:
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 5 žlica slatkog vrhnja
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.
  2. Pripremite karamel - u manjoj posudi na laganoj vatri otopite šećer do smećkaste boje, dodajte maslac pa kada se i maslac otopi pažljivo dodajte slatko vrhnje (budite oprezni jer reakcija zna biti burna!), promiješajte, mrvicu posolite i kuhajte par minuta. Ostavite da se ohladi i zgusne.
  3. Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca ili ga obložite papirom za pečenje.
  4. Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite u kalup i žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.
  5. Krem sir i šećer izmiješajte mikserom , dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) a kada sir postane kremast  uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.  
  6. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C  i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja.
  7. Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.
  8. Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.
  9. Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći. 
  10. Sljedeći dan torta je spremna za vađenje iz kalupa i posluživanje.













Broj komentara: 13:

  1. krasno izgleda, nažalost kod mene je bundeva tako rijetko u upotrebi i to najviše u slanim jelima kao što su krem juhe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tamara, isto je i kod mene nekoć bilo, sada je puno češće pripremam, i u slanim i u slatkim jelima :)

      Izbriši
  2. Nisam nešto za kremaste kolače pa nemrem ocjenit kakvi su, ali slike su ti mrak. Svaki put sam ljubomoran :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vrlo lep receptic i fotkice, prave jesenje!:)))

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala :)
    kod ove torte mi je posebno fora što zbog dodatka začina miriše poput finih medenjaka ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. kako se napravi pire

    OdgovoriIzbriši
  6. Gore piše uputa za pripremu pirea ;)
    (1. korak)

    Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.

    Pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. umjesto hokaido koristila sam muskatnu tikvu...zapravo totalno sam previdjela da je hokaido i zabrijala da je muskatna..svejedno prefino je ispala..cim moj strucni ziri (cit. sinko tinejdzer) kaze da je super..onda je sigurno super :D

    OdgovoriIzbriši