srijeda, 13. studenoga 2013.

Peciva s cimetom


Recept za ovo tijesto imam već godinama, to je provjereno mamino tijesto za slane kifle  (sjećate se, to su ove  kifle :)), a ja sam ga sada iskoristila u slatkoj varijanti.


Na blogu imam i slanu verziju "uvrnutih peciva", jako mi je zgodan i efektan taj način motanja tijesta :).

Dizano tijesto traži dosta vremena i strpljenja ali isplati se, vrijedi čekanja ;)
Uz topla peciva s cimetom najtmurniji jesenski dan može biti ugodan.







SASTOJCI:
za tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 50 ml maslaca (rastopljenog)
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice šećera
  • 40 g svježeg kvasca (1 kocka)

za nadjev:
  • 50 ml rastopljenog maslaca
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
za premazivanje:
  • 1 jaje i 1 žlica vode







PRIPREMA:
  1. U malo toplog mlijeka dodajte žlicu šećera i razmrvljenu kocku kvasca, promiješajte i ostavite 10ak minuta da se kvasac aktivira.
  2.  U prosijano brašno dodajte ostatak šećera, posolite, u sredinu ubacite jaje, aktivirani kvasac, rastopljeni maslac i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto.
  3.  Posudu s tijestom pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko 1 sat, da tijesto naraste.
  4.  Kada je naraslo, tijesto prebacite na brašnom posutu površinu, malo ga premijesite, oblikujte u valjak, podijelite na 16 podjednakih dijelova i oblikujte u loptice (ako želite manja peciva, podijelite na još više dijelova). Pokrijte čistom krpom i ostavite da miruje 1/2 sata.
  5.  Zagrijte pećnicu na 180-200°C.
  6.  Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  7.  U jednoj posudici rastopite maslac, u drugoj pomiješajte 2-3 žlice šećera sa žličicom cimeta.
  8.  Svaku lopticu tijesta lagano razvaljajte po dužini (na brašnom posutoj radnoj površini), nožem za pizzu ili nekim drugim oštrim nožićem tijesto režite na trakice ali nemojte do kraja prerezati tijesto (vidi kolaž-fotografiju).
  9.  Premažite tijesto rastopljenim maslacem i pospite šećerom i cimetom. Pažljivo zamotajte tijesto (kao na fotografiji), formirajte u "pužiće" i slažite u lim za pečenje. Ostavljajte razmak između peciva jer će tijekom mirovanja i pečenja još narasti.
  10.  Jaje razmutite s malo vode pa premažite peciva i ostavite ih mirovati 10ak minuta.
  11.  Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite dok fino porumene.






Uživajte u finim pecivima uz topli čaj, dobru knjigu i glazbu :)




Broj komentara: 7:

  1. Prekrasna su! Obožavam peciva s cimetom i vrijedi se potruditi oko dizanog tijesta jer su jako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) I ja ih obožavam, cimet mi je jako, jako visoko na listi naj začina :)

      Izbriši
  2. obožavam ih, predivno si ih oblikovala

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivna su ti peciva...znam jako dobro da je s dizanim tjestima posla ali i ja ih obožavam raditi...kaj je super cijeloj mojoj familiji jer im svima onda ja pečem makovnjače, orehnjače i slično...

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična u tri dana pravim drugi put i slatka i slana premazana sa vthnjem i

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlična i u slanoj varijanti

    OdgovoriIzbriši