petak, 12. rujna 2014.

Slani štapići s bijelim vinom




Ove štapiće možete poslužiti kao slani snack uz malo suhog mesa, finog sira i s maslinama ali odlično će poslužiti i za grickanje uz kakav dobar film. 

Pazite se, bezobrazno su zarazni i teško ih je prestati grickati ;)  

Možete ih, kao ja ovdje, posuti sezamom i makom, a odlični su i samo malo posoljeni.


Možete se igrati uvrtanjem štapića, što će vam oduzeti malo više vremena, ali ako se ne želite s time zamarati, preskočite taj korak, štapići će i dalje biti jednako fini.


Sastojci:
  • 600 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 2 žličice soli
  • 2,5 dl bijelog vina
  • 2,5 dl ulja


  • 1 jaje
  • Sezam, mak, lan...
  • Sol


Priprema:



  1. Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo i sve promiješajte. Dodajte vino i ulje pa umijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na 4 podjednaka dijela i ohladite.
  3. Na papiru za pečenje tanko razvaljajte jedan dio tijesta, razmutite jaje pa četkicom premažite tijesto i pospite sezamom. Tijesto preokrenite pa opet premazite i pospite makom. Izrežite štapiće i svaki smotajte u spiralu.
  4. Štapiće složite u lim obložen papirom za pečenje, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C 7-8 minuta (dok ne prime finu boju).
  5. Ponovite s preostalim tijestom.
Ispis recepta



Dio tijesta možete izrezati u trokutiće ili vaditi malom, okruglom modlom.




Ovo vrtim kao podsjetnik na još jedan odličan ovoljetni koncert :)



Broj komentara: 7:

  1. Obožavam ovakve grickalice. ali da problem je što ih je teško prestati jesti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Svidjaju mi se. Mislim da su i ukusni takodjer!

    OdgovoriIzbriši
  3. Može li nešto drugo umjesto vina?

    OdgovoriIzbriši
  4. Mogu li se oblikovani štapići zamrznuti pa peći po potrrbi naknadno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Mogu li se oblikovani štapići zalefit prije pecenja pa naknadno ispeći?

    OdgovoriIzbriši