Jagode su opet u điru.
Konačno su stigle i ove najfinije, najslađe, domaće :)
Ovo je torta od sira koja se ne peče, ne sadrži jaja a osim s jagodama može se pripremiti i s drugim bobičastim voćem.
Torta je lagana i osvježavajuća a najbolje je napraviti je dan ranije i ostaviti u hladnjaku barem 12 sati.
Za podlogu sam koristila Oreo kekse, ali ako ih ne možete nabaviti, umjesto njih dobro će poslužiti i Petit Beurre keksi ili neki čajni kolutići.
Sastojci
(za kalup promjera 23-24 cm)
za podlogu:
- 170-180 g oreo keksa (16 komada)
- 60-80 g maslaca
za kremu:
- 600 g krem sira
- 250 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije/srž ili žličica ekstrakta vanilije ili vrećica bourbon vanilin šećera
- 1 žlica limunovog soka
- naribana korica jednog limuna
- 3 listića želatine ili 5 g (1/2 vrećice) želatine u prahu
- oko 400 g jagoda
za preljev:
- 150 g jagoda
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina
- malo vode, žlica-dvije
Priprema:
- Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje.
- Samljeti oreo kekse, dodati im otopljeni maslac, promiješati i utisnuti u kalup.
- Staviti u hladnjak.
- Krem sir mikserom pomiješati sa šećerom u prahu, dodati vaniliju, limunov sok i naribanu koricu.
- U drugoj posudi izmiksati šlag pa dodati kremi od sira i sve dobro promiješati. Želatinu natopiti u hladnoj vodi, ocijediti pa zagrijati (pratiti upute na ambalaži) i uz stalno miješanje dodati u kremu. Kremu izliti u kalup, po podlozi od keksa i staviti u hladnjak. Tortu držati u hladnjaku oko 12 sati. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i pažljivo premjestiti na tanjur za serviranje.
- Pripremiti preljev – jagode oprati, očistiti i narezati na manje komadiće, staviti u manju posudu za kuhanje, posuti jagode šećerom, promiješati i ostaviti 10-15 minuta, da puste sok. Staviti na laganu vatru i kada proključa kuhati 5 minuta pa izmiksati štapnim mikserom. U čaši pomiješati gustin s malo vode pa dodati u posudu s jagodama i kuhati, uz stalno miješanje, još par minuta. Maknuti s vatre i ohladiti.
- Jagode oprati, očistiti, posušiti i složiti po ohlađenoj torti, preliti ohlađenim preljevom i poslužiti.
Iam jedna stvar koja me muči otprilike oduvijek sa tom podlogom od oreo keksa. Nekako mi je uvijek bilo glupo pitati ali tebe se ne sramim :)
OdgovoriIzbrišiJel kekse melješ zajedno sa onom kremok kojom su zalijepljeni ili je mičeš?
Cijele kekse, da, skupa s kremom. A maslaca u podlozi slobodno može biti i manje ;)
IzbrišiHvala!
OdgovoriIzbrišiIzglrda odlično
OdgovoriIzbrišitnx :)
IzbrišiIzgleda mljaaac! Sigurna sam da je i okus takav :) A imam i pitanjce: koji krem sir koristiš? (i koji drugi se eventualno može koristiti) :) Hvala!
OdgovoriIzbrišiHvala tamaruska :) najčešće koristim Vivis krem sir ili Philadelphiju a i Lidl ima fini krem sir ali ne znam mu naziv.
IzbrišiPredivna torta, više puta sam je pravila 😀
OdgovoriIzbriši