subota, 6. veljače 2016.

Schwarzwald torta




Kada sam jednom prilikom čitatelje na svojoj facebook stranici pitala koja je njihova omiljena torta, slavna švarcvaldica bila je jedna od najčešće spomenutih :) Rekla bih, potpuno zasluženo i očekivano.

Ova raskošna i osvježavajuća klasična torta nastala je u Njemačkoj, kao autor spominje se slastičar Josef Keller a torta je danas omiljena u cijelom svijetu. Iako postoji više različitih recepata, ja je već godinama pravim po ovom koji danas dijelim s vama. Biskvit je sočan i lako se reže, malo se poškropi višnjevačom ali u malim količinama, zapravo više zbog arome. Kod pripreme biskvita dodaju se cijela jaja, nije potrebno posebno izraditi žumanjke ni snijeg od bjelanjaka.
Ova torta je među prvima koje sam uopće naučila praviti :)
Osim klasičnog, prepoznatljivog ukrašavanja, možete dati mašti na volju i tortu ukrasiti po trenutnoj inspiraciji.

Ovo je recept za malu tortu, ja sam koristila kalup promjera 18 cm, a ako želite veliku tortu za kalup promjera 26 ili 28 cm, samo poduplajte sve sastojke i biskvit pecite duže, barem 30-40 minuta.




Sastojci:
(za tortu promjera 18 cm)
  • 70 g maslaca (sobne temperature)
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 3 jaja
  • 50 g mljevenih badema (blanširanih i oguljenih)
  • 70 g čokolade u prahu
  • 30 g brašna
  • 30 g škrobnog brašna (gustina)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo višnjevače

  • 1 staklenka kompota od višanja 
  • malo cimeta
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer (ili burbon vanilija)
  • 30 g škrobnog brašna (gustina)

  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 žlica šećera u prahu
  • malo ekstrakta vanilije

  • 60 g tamne čokolade
  • 35 g maslaca
  • malo ulja






Priprema:
  1. Pećnicu zagrijte na 180°C. Dno kalupa za tortu promjera 18 cm obložite papirom za pečenje a obruč premažite maslacem i pospite brašnom.
  2. Maslac pjenasto izradite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte jedno po jedno cijelo jaje, zatim mljevene bademe i čokoladu u prahu. Pomiješajte brašno, gustin i prašak za pecivo pa polako umiješajte u gornju smjesu. Smjesu za biskvit ulijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na 180°C (pomoću čačkalice provjerite je li biskvit pečen). Biskvit ohladite pa prerežite tako da dobijete tri jednaka dijela.
  3. Višnje ocijedite i stavite sa strane, malo soka iz kompota isto odvojite a preostali sok zagrijte, dodajte 2 žlice šećera i malo cimeta, zatim i gustin pomiješan s malo hladnog soka. Maknite s vatre i brzo miješajte, vratite na laganu vatru i još kratko miješajte dok se smjesa ne zgusne. Dodajte ocijeđene višnje, dobro promiješajte i ostavite da se nadjev ohladi.
  4. Vrhnje za šlag  izdradite s malo šećera, dodajte vaniliju i nastavite miksati dok ne postane dovoljno čvrsto.
  5. Čokoladu narežite na manje komade, dodajte maslac i otopite na pari ili u mikrovalnoj. Po potrebi umiješajte i malo ulja pa ostavite da se hladi 10ak minuta. 
  6. Za to vrijeme složite/spojite tortu.
  7. Odvojite odmah nekoliko višanja i malo šlaga za ukrašavanje torte.
  8. Na tanjur za posluživanje stavite prvi sloj biskvita, lagano ga premažite ili poškropite višnjevačom, nanesite polovicu nadjeva od višanja a zaim trećinu šlaga. Stavite drugi biskvit, na njega rasporedite preostali nadjev od višanja i opet trećinu šlaga. Stavite i treći biskvit (po potrebi možete sva tri dijela biskvita malo poškropiti ali vjerojatno neće biti potrebe, ako se biskvit nije predugo pekao trebao bi ostati sočan a svakako će ga navlažiti nadjev i šlag) pa cijelu tortu premažite preostalom šlag-kremom.
  9. Pripremljenu čokoladnu glazuru izlijte na vrh torte i pažljivo špatulom razmažite do rubova kako bi malo glazure curilo i po starnicama torte. 
  10. Tortu ukrasite - šlag kremu koju ste ranije odvojili stavite u vrećicu za ukrašavanje s velikim okruglim nastavkom i istisnite na jednu stranu torte, zatim rasporedite višnje i na kraju dodajte malo čokoladnih strugotina (veći komad čokolade okrenite tako da glatka strana bude gore pa velikim nožem stružite po površini čokolade, nožem nanesite ukrasne strugotine na tortu).
  11. Prije posluživanja tortu ostavite u hladnjaku nekoliko sati a još je bolje ako prenoći u hladnjaku.









Broj komentara: 8:

  1. Divno si je napravila!

    OdgovoriIzbriši
  2. Cesto ju radim, a svaka mi izgleda drugacije, nekad imam osjecaj da ju pecem samo zbog neogranicenih mogucnosti ukrasavanja! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, zahvalna je za ukrašavanje ali meni je lijepa i onako ful klasična.

      Izbriši
  3. Pozz radim mužu tortu za rođendan nisam imala čokolade u prahu pa sam stavila kakao. Međutim torta se skoro uopće nije digla. Teško da ću dobiti tri biskvita. Jesam nešto pogriješila?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo, čestitke slavljeniku! :)
      Bez obzira na izmjenu, prašak za pecivo je ipak trebao odraditi taj dio s dizanjem.
      Ovo je mjera za mali kalup, promjera 18 cm, ako se koristi veliki, standardni kalup od 24 ili 26 cm, mjeru/sastojke treba povećati.
      Pozdrav!

      Izbriši
  4. Hvala na čestitkama! Na žalost nisam bila zadovoljna, imam kalup od 26 duplo sam radila smjesu i biskvit je ostao iste visine. Mora da sam nešto pogriješila. Bio je kompaktan i nabit nije bio rahli. Možda sam trebala bademe skroz u brašno samljet, ja sam ih samljela sa mašinicom za orahe.. I čokoladu u prahu sam zamjenila kakaom..

    OdgovoriIzbriši