ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Zimski kuglof s narančama i glazurom od nara





Ono kad kažu da je zima dosadna, da fali boje...hm, dalo bi se i o tome.
Ipak, nekada je dovoljno i smrznuog nosa prošetati tržnicom ;)
Ovom zimskom kuglofu boje sigurno ne nedostaje. I ovo zimsko voće toliko je moćno i pršti bojama. I okusima.

Divno sočan kuglof s narančama, finim zimskim začinima i jednostavnom a divnom glazurom od nara.
Ovakve kolače svi doma volimo. Dobro je što ovaj tip kolača podnosi razne intervencije, uz manje izmjene uvijek možemo imati novi, sličan ali drugačiji kolač.
Već sam pravila i ovdje podijelila verziju s limunom a ovaj današnji radila sam s maslinovim uljem i u tijesto dodala malo mljevenih badema. Ako nemate bademe, dobro će poslužiti i orasi, a ako ipak ne želite dodavati orašaste plodove, jednostavno samo povećajte količinu brašna ili dodajte malo kakaa :)

Sastojci:
  • 4 jaja
  • 150 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g mljevenih badema
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • 1/2 - 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice đumbira
  • naribana korica 2 naranče (nešpricane)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 150 ml soka od naranče (2-3 naranče)
  • 150 ml jogurta
  • 170 ml maslinovog ulja
  • nar za posipanje
za glazuru:
  • 3-4 žlice soka od svježeg, osijeđenog nara
  • šećer u prahu

Priprema:
  1. Kalup za kuglog namastite i pospite brašnom. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  2. Jaja i šećer i vaniliju mutite mikserom dok smjesa ne poblijedi i barem udvostruči volumen.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, mljevene bademe, sol, prašak za pecivo, cimet, đumbir, kardamom i naribanu narančinu koricu.
  4. U smjesu od jaja naizmjence dodajite, uz stalno miksanje na srednjoj brzini, pripremljene suhe sastojke (brašno  sa dodacima) i mokre sastojke (maslinovo ulje, jogurt i sok od naranče), tako da započnete i završite sa suhim sastojcima. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180°C oko 45 minuta (provjerite štapićem za ražnjiće, ako na štapiću ostane malo tijesta, pecite još par minuta). Kuglof izvadite iz pećnice i ostavite 15 minuta u kalupu a zatim preokrenite na tanjur. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego na njega nanesete glazuru.
  5. Za glazuru - odvojite malo zrna nara za posipanje a ostatak nara iscijedite na citrusetu/cjediljku za agrume. U posudicu stavite 3-4 žlice soka i dodajte postupno par žlica šećera u prahu (količina šećera ovisi o tome koliko gustu glazuru želite), stalno miješajte dok ne dobijete gušću, glatku i sjajnu smjesu.
  6. Na ohlađeni kolač nanesite glazuru od nara i pospite zrnima nara.







Broj komentara: 6:

  1. Mi ovuda prvenstveno jedemo očima :) A ovo je svakako divno za videti. I kombinacija sa narom sigurno kuglofu daje poseban ukus

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Dubravka :) mene je boja glazure totalno osvojila. Kolač mi je svakako divan, sočan, pun okusa ali u glazuru sam se zaljubila ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau super izgleda ta glazura od nara, jednom sam pravila od blood orange, ispadne isto prelepe jarke boje i veoma ukusna! I ova je sigurno ukusna.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) I mene je boja očarala, kad budu u sezoni isprobat ću i blood orange :) Hvala na ideji :)

      Izbriši
  4. Zdravo Tanja!:) danas sam pravila neki kolač i dekorisala sam glazurom of cvekla,ispalo isto jarke boje kao i ovo!🙈 Pozdrav iz Grčke!

    OdgovoriIzbriši