Ovakve
jednostavne i zdrave obroke naši školarci mogu po potrebi i sami podgrijati.
Današnje varivo
objedinjuje sve potrebno za zaokruženi, zdravi i potpuni obrok jer smo u jednom loncu sretno
sljubili povrće, meso, žitarice i mahunarke.
Od mahunarki sam
danas koristila leću, i to crvenu.
Crvena leća je
lagana i lako probavljiva pa je mogu redovito koristiti i osobe koje imaju
problema s probavljanjem mahunarki.
Ona jača naš imunitet, čisti organizam, a nije
za zanemariti i da je jako ukusna.
Crvena leća je posebno
cijenjena namirnica jer potiče zdravu probavu, daje vitalnost i energiju,
stimulira rad srca i opušta krvne žile čime se povećava cirkulacija krvi.
Osim što ima
niski glikemijski indeks, leća njeguje i pročišćava kožu te povećava
proizvodnju majčinog mlijeka.
Našem bogatom
varivu dodali smo i blitvu jer je ona dobar izvor beta karotena koji se u
organizmu pretvara u vitamin A.
Stručnjaci tvrde
da je u blitvi prisutno oko 13 različitih antioksidansa, te da je jedna od
rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti.
Puno je dobrobiti
blitve, samo neke od njih su da čuva naš vid, štiti od osteoporoze, pomaže pri
mršavljenju, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, štiti zdravlje srca i krvnih
žila i smanjuje rizik od raka.
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 300 g junetine
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 1 pastrnjak
- 2 krumpira
- 200 g crvene leće
- 150 g kuhanog kukuruza
- 5-6 listova blitve
- 2 dl pasirane rajčice
- 5 dl mesnog temeljca ili vode
- Sol
- Papar
- Peršinov list
Priprema:
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckani ili protisnuti češnjak i junetinu narezanu na male kocke. Pržite dok meso ne dobije boju sa svih strana te uz povremeno dodavanje po malo vode pirjajte 20 minuta.
- Za to vrijeme očistite mrkvu, peršin, pastrnjak i krumpir te ih narežite na kockice.
- Dodajte nasjeckano povrće u lonac s mesom i nastavite pirjati još par minuta, zatim dodajte pasiranu rajčicu, mesni temeljac i leću, posolite i popaprite te kuhajte još 20 minuta.
- Na kraju dodajte kukuruz i narezane listove blitve i kuhajte još nekoliko minuta a prije posluživanja dodajte sitno nasjeckani list peršina.
Nema komentara:
Objavi komentar