Danas sam pripremila mekani i sočni svinjski file, popularni lungić, uz obilje povrća, a sve zapečeno u pećnici.
Već smo na sredini studenog, mada nas studen još nije dotaknula, a ove blage temperature više
priliče nekom drugom dobu godine.
No, mi slijedimo
našu priču i vrtimo i dalje zdravi film u bojama jeseni.
Ideja je opet bila da priprema bude što jednostavnija i da
nam ne oduzme previše vremena.
I dalje, naravno, #vrtimzdravifilm!
Meso sam prvo marinirala,
zatim kratko na tavi zapekla sa svih strana, dodala mu prokuhano povrće i
stavila sve skupa u pećnicu. Za to vrijeme skuhala sam heljdu i nakon 15-20
minuta, naš je ručak bio na stolu.
Heljda je
namirnica koja se često koristi u Zagorju, Međimurju i Podravini a u ostatku
Hrvatske pomalo je zapostavljena i zaboravljena.
Heljdinu kašu možemo
koristiti samostalno, kombinirati u salatama ili kao prilog povrću i mesu, no možemo
je i dodavati u juhe i variva.
Heljdino brašno
se koristi za pripremu kruh, tjestenine ali i palačinki.
Heljda je bogata
vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima, ne sadrži gluten pa je pogodna za
osobe oboljele od celijakije.
Također je dobra i
za dijabetičare jer smanjuje razinu šećera u krvi, te smanjuje
kolesterol i visoki tlak.
Sastojci:
(za 4 osobe)
- 2 lungića
- Sol
- Papar
- ½ žličice češnjaka u granulama
- 1 žličica senfa
- Malo ulja
- 2 mrkve
- 1 luk
- 1 pastrnjak
- 1 cikla
- 1 veći batat
- 200 g prokulica
- Sol
- Ulje
Prilog:
- 200 g heljdine kaše
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- Sol
- Papar
- 400 ml povrtnog temeljca ili vode
Priprema:
- Meso očistite od žilica, posolite, popaprite, pospite češnjakom u granulama i premažite senfom. Sve začine dobro utrljajte u meso, zatim ga prelijte s malo ulja i ostavite da se marinira 20ak minuta.
- Povrće očistite, narežite luk na četvrtine, mrkvu i pastrnjak na kolutiće, batat i ciklu na kockice te kratko prokuhajte u slanoj vodi.
- U zagrijanu tavu dodajte malo ulja i kratko zapecite lungiće sa svih strana. Maknite s vatre i premjestite meso u lim za pečenje obložen papirom. Oko mesa rasporedite prokuhano, ocijeđeno povrće, po potrebi još malo začinite, pokapajte uljem i stavite u zagrijanu pećnicu.
- Pecite 15-20 minuta na 180°C.
- Izvadite iz pećnice, pokrijte folijom i ostavite da meso odmori 10 minuta, tek zatim meso režite.
Prilog:
- Heljdu isperite, prelijte vodom i ostavite da malo nabubri.
- U posudi zagrijte ulje, dodajte nasjeckani luk i pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, ocijeđenu heljdu, prelijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15ak minuta. Po potrebi dodajte malo soli i papra.
Poslužite ovo
jelo sa salatom od radiča i kupusa.
Savrseno jelo :),pozdrav
OdgovoriIzbrišiHvala :) Lp
Izbriši