nedjelja, 19. svibnja 2019.

Brutalno čokoladni i sočni browniesi




Brutalno čokoladni i sočni browniesi.
Zbog njih ne pališ tešku artiljeriju, mutiš ih jednom rukom, možeš i lijevom. 
Idealan kolač za one dane kad ovisnički žudis za slatkim al nemaš volje ni snage ni vremena za kerefeke.


Pratiš me na Instagramu?
Ako da, znaš da sam baš to napisala i jučer kad sam tamo objavila fotke ovih prefinih kolačića.
Ako ne, pa slobodno me zaprati ;) Na Instagramu ovjavljujem češće nego na blogu. Znači, @tanja.cookamigustam (KLIK!)



Uglavnom, vjerujem da vam ove fotke vjerno prenose koliko su sočni ovi browniesi, a ako vam kažem da sam ih (uz manje izmjene) radila po receptu J. Olivera, bit će vam jasno da su i jako fini.
Ja sam ipak smanjila količinu šećera, i bili su upravo savršeni.
Nda, dodala sam im još malo čokolade, odnosno prelila sam ih čokoladnim preljevom (gle, čokse nikad previše, zar ne?! ;) ).



Ovo su najbolji browniesi koje sam jela!
Isto tvrdi i moj Vigor, a on je, iako još tako mlad, baš okorijeli čokoholik ;)




Sastojci:
  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 250 g čokolade
  • 250 g maslaca
  • 2 vrhom pune žlice brašna 
  • 1 vrhom puna žlica kakaa u prahu
  • 1 prstohvat soli


preljev:
  • 70 g čokolade
  • 2 žličice ulja


Priprema:
Na pari (ili u mikrovalnoj) otopite čokoladu i maslac. Dodajte prstohvat soli i promiješajte da sastojci sjedine pa ostavite da se malo ohladi.
U drugoj zdjeli pjenjačom dobro umutite jaja i šećer. Šećer se treba otopiti a smjesa malo narasti i poblijediti. Dodajte prosijano brašno i kakao pa sve lagano miješajte pjenjačom.
Dodajte i otopljenu čokoladu s maslacem i miješajte lagano špatulom dok se sastojci ne sjedine.

Mali lim za kolače (moj je 21x23 cm) obložite papirom za pečenje ali tako da papir ide preko ruba lima (ovo napravite zato da bi kasnije pečeni kolač lakše izvadili iz lima ;) ).
Ulijte smjesu za brownije u lim, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 180°C.
Tijesto će malo narasti, na vrhu će biti malo svjetlije i jako glatko.
Izvadite kolač iz pećnice ali ostavite ga u limu još 15ak minuta, zatim izvadite i ostavite da se ohladi. 

Napravite preljev / glazuru - čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj, u otopljenu čokoladu dodajte malo ulja, dobro promiješajte da preljev bude gladak i sjajan. Ostavite ga da se malo ohladi i postane čvršći pa pomoću žličice nanesite na ohlađene, narezanke kolače.



Ja sam ih pekla točno 25 minuta, vi pratite kako se kolač ponaša pa po potrebi pecite i par minuta duže ali nikako nemojte prepeći kolač. 
Ako imate veći lim, pecite kraće jer će tijesto biti tanje. Ili malo povećajte mjeru (sastojke).

Nakon pečenja ostavite ih da se ohlade a onda režite velikim oštrim nožem. Tijesto će se malo lijepiti za nož ;) ali to je ok, znači da ih niste prepekli i presušili.
Nož očistite pa nastavite rezati. Kako ih režete, tako će taj gornji, glatki površinski sloj kolača lagano popucati. I to je okej.
Tijesto će na rubovima biti pomalo biskvitasto, ali samo mrvicu, no sredina će ostati sočna i vlažna.








Broj komentara: 5:

  1. 😀🤷(unutrašnji dio mi više deljuje kao sufle) ali po površini izgleda uspješno pečeno!ovako treba da izgleda pravi brauni na površini.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, dovoljno je pečeno. Ovisno o pećnici, ili ako netko više voli, može se peći i par minuta duže. Zato i u receptu stoji 25-30 min ;) :)

      Izbriši
    2. Super je osjećaj kad dobiješ brownie takve površine!👍😀

      Izbriši
  2. Hvala ti na preporuci. Sve pohvale za post. :)

    OdgovoriIzbriši