četvrtak, 19. studenoga 2015.

Peciva sa sjemenkama i jedna lijepa suradnja


Studeni.
Doba godine kada mi se uvijek javi želja za pripremom domaćeg kruha i peciva, pa mijesim, pečem i guštam u finim okusima i mirisima. I onoj posebnoj, toploj atmosferi.
I tako do proljeća ;)

Opušta me to.
Glatko i mekano tijesto, ruke od brašna, miris kvasca.



Volim brašno od pira, baš mi je posebno i često ga koristim, mogli ste to primijetiti u mojim receptima. Ponekad samostalno a puno puta i u kombinaciji s nekim drugim brašnom, u slanim ali i slatkim varijantama, uvijek dobar izbor.

Nedavno sam od ekipe iz OPG Rendulić dobila odlično integralno pirovo brašno, odlično!
Što reći, ovo tek prvi od recepata koje ću s vama podijeliti.
Gušt je surađivati s cool ljudima, hvala Maji i Burzi hrane, hvala opegeovcima Rendulić :)

Za početak su tu  peciva sa sjemenkama.
Koristila sam suncokret, mak i sezam ali tu zapravo pravila nema. Izaberite ono što najviše volite ili ono što trenutno imate ;)
Pomiješala sam integralno pirovo brašno i pšenično, ovaj put u istim omjerima ali i tu možete improvizirati.







Sastojci:


  • 250 g integralnog brašna od pira
  • 250 g pšeničnog brašna
  • 1,5 žličica soli
  • 20 g svježeg kvasca
  • 1,5 žličica šećera
  • 350 ml mlake vode



  • sjemenke suncokreta, sezama i maka
  • 1 jaje + žlica vode za premazivanje
  • malo soli


Priprema:

U manjoj zdjelici razmrvite kvasac, dodajte šećer i 50 ml tople vode, dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi.

U većoj posudi pomiješajte pirovo i pšenično brašno, posolite, promiješajte pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) i ostatak vode pa umijesite tijesto. Kada tijesto postane glatko i elastično, formirajte ga u kuglu i vratite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena.

Kada je tijesto naraslo, pažljivo ga premjestite na radnu površinu koju ste posuli s malo brašna, lagano ga rukama ili valjkom rastanjite i izrežite 9 dijelova. Svaki dio malo razvucite pa preklopite kao pismo, složite u lim za pečenje obložen papirom ili silikonskom podlogom i ostavite pokriveno još 30 minuta.

Razmutite jaje s malo vode pa premažite peciva i pospite ih sjemenkama. Po želji još malo posolite.

Stavite peciva u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 minuta na 200°C, odnosno dok peciva ne dobiju lijepu boju.





nedjelja, 1. studenoga 2015.

Tarte Tatin s kruškama




Ovo je još jedna varijacija na slavnu francusku pitu koja se tradicionalno priprema s jabukama, a koju su davne 1898. god. osmislile sestre Stéphanie i Caroline Tatin.

Zapravo, priča kaže da je pita nastala slučajno kada je Stéphanie, navodno, želeći pripremiti tada klasičnu pitu, ostavila jabuke da se predugo krčkaju u maslacu i šećeru. Kada je osjetila intenzivan miris karamela i maslaca pokušala je spasiti stvar tako da je tijesto jednostavno stavila preko jabuka i sve ubacila u pećnicu. 
Kako bi kasnije lakše izrezala pitu, morala ju je preokrenuti i tako je nastala slavna pita sestara Tatin.

Recept za ovu neodoljivu pitu možete naći i na portalu Burza Hrane :)

Osim s jabukama, ova je pita fantastična i s drugim voćem, posebno s kruškama ili breskvama a nećete pogriješiti ni s bananama.

Za pitu s kruškama birajte fine, čvrste i zrele ali ne jako mekane kruške jer one bi se mogle raskuhati i raspasti tijekom pripreme.
Ja sam u nadjev stavila malo tamnog muscovado šećera koji je piti, osim tamne boje, dao i jednu finu, intenzivniju medeno-karamelastu aromu.







Tijesto:
  • 300 g brašna (pola pirovog, pola oštrog pšeničnog)
  • 120 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 2 žumanjka
  • prstohvat soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Nadjev:
  • 4 kruške
  • 70 g šećera
  • 1 puna žlica Muscovado šećera
  • 100 g maslaca
  • ¼ žličice kardamoma
  • malo cimeta
  • malo vanilije (mahuna ili ekstrakt)
  • sok i naribana korica ½ limuna


 Priprema:
1.     U veću posudu stavite brašno (ja sam pomiješala istu količinu  brašna od pira i oštrog pšeničnog), dodajte na kockice narezani hladni maslac pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Kada se naprave krupne mrvice dodajte šećer, sol, žumanjke i vodu. Brzo umijesite tijesto, formirajte ga u disk, zamotaje u prozirnu foliju i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
2.     Kruške ogulite, očistite i narežite.
3.     U većoj tavi rastopite maslac i šećer pa dodajte pripremljene kruške. Dodajte vaniliju, cimet, kardamom, limunovu koricu i malo limunovog soka i kuhajte kruške u karamel sirupu nekoliko minuta (ovisno o tome koliko su mekane).
4.     Prebacite kruške skupa sa sirupom u kalup za pite ili u okruglu vatrostalnu posudu tako da su okrenute vanjskim, okruglastim dijelom prema dolje.
5.     Ohlađeno tijesto razvaljajte (ne jako tanko, na veličinu malo veću od posude za pečenje) i pažljivo ga stavite preko voća, "zašuškajte" ga uz rubove kalupa pomoću noža ili kuhače. Budite pažljivi, čuvajte se vrućeg karamela!
6.     Stavite pitu u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 min na 180°-200°C.
7.     Izvadite pitu iz pećnice i ostavite 20ak minuta da se "odmori".
8.     Oštrim nožem prođite uz rub kalupa kako bi odvojili tijesto koje se možda zalijepilo na stijenke posude.
9.     Veliki tanjur za serviranje stavite preko kalupa/posude s pitom pa, pridržavajući kuhinjskom krpom, sve okrenute tako da pita sada ostane na tanjuru.


Pita je najfinija dok je još topla :)








i puštam ovu divnu stvar... <3



petak, 23. listopada 2015.

Krumpiruša



Jela pripremljena s vučenim tijestom mnoge će sjetiti na djetinjstvo, na bake koje su s puno ljubavi i vještine pripremale neka zapravo jednostavna ali omiljena jela.

Od finog, tankog vučenog tijesta možemo pripremiti  i slane i slatke savijače.
Kada govorimo o slatkim štrudlama, najpopularnija je svakako ona od jabuka no ja sam se danas odlučila za slanu verziju, s nadjevom od krumpira.

Za krumpirušu trebamo samo nekoliko sastojaka, tijesto radimo od brašna i vode s dodatkom malo soli i ulja (po potrebi i malo octa)  a nadjev pripremamo od luka i krumpira koje posolimo i obilno popaprimo. 
Na papru ovdje zbilja ne štedim ;)


Nakon pečenja krumpiruša će izvana biti fino hrskava a iznutra mekana. Želite li da vam i kore budu mekše, krumpirušu premažite razmućenim vrhnjem.


Krumpirušu možete napraviti i s gotovim korama, i takva je odlična! ;) (y)





Sastojci

Tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • oko 300 ml mlake vode
  • 3 žlice ulja
  • malo soli

Nadjev:
  • oko 1 kg krumpira
  • 2 glavice luka
  • sol
  • papar



Priprema:

  1. Brašno prosijte, posolite i promiješajte. U sredini napravite udubljenje pa tu dodajte ulje, vodu. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Tijesto lagano premažite uljem i poklopite posudom u kojoj ste ga  mijesili. Neka miruje oko sat vremena.
  2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i po potrebi malo namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta. 
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Krumpire ogulite, operite i sitno nasjeckajte ili naribajte (uz pomoć kuhinjske mandoline možete krumpir naribati na malene kockice, to će vam bitno ubrzati pripremu). Pomiješajte krumpire i luk, posolite i obilnije popaprite.
  4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi dok ne postane vrlo tanko. Kada ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite. 
  5. Tijesto pokapajte uljem i pustite da odstoji par minuta a zatim uz jednu stranu tijesta nanesite dio nadjeva. Uz pomoć stolnjaka zamotajte tanku savijaču, prerežite tijesto pa ponovite s preostalim nadjevom dok ne iskoristite sav nadjev i tijesto.
  6. Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem pa pažljivo stavljajte savijače u lim tako da krenete od sredine i motajte prema rubovima lima. Ako vam ne stane sve u jednu posudu, možete u drugi lim složiti male, pojedinačne zvrkove.
  7. Premažite tankim slojem ulja i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 30-40 minuta na 200°C.
  8. Pred kraj pečenja izvadite krumpirušu i opet malo namastite uljem ili maslacem (ili po želji premažite kiselim vrhnjem) pa vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.
  9. Pečenu krumpirušu poslužite toplu uz kiselo vrhnje ili jogurt.



srijeda, 21. listopada 2015.

U suradnji s Dukatom: Savijača od višanja s President Zagrebačkim sirom


Ovu prefinu savijaču radila sam kada je sezona višanja bila na vrhuncu, dok su svježe višnje bile najbolje i najdostupnije, ali i sada možemo uživati u ovoj slastici koristeći višnje iz kompota.
U tom slučaju treba ih prvo dobro ocijediti ;)

Višnje u dobrom društvu finog svježeg sira dobitna su kombinacija i čine ovu savijaču stvarno posebnom. 
Nas je baš oduševila!

Moram naglasiti da je nadjev dosta rijedak pa štrudle probajte što brže zamotati i to tako da kore na oba kraja malo savijete prema unutra kako nadjev ne bi curio tijekom pečenja.

Kako bi savijača bila još aromatičnija, nadjevu od sira možete dodati malo naribane limunove korice a višnjama uz cimet i malo mljevenih klinčića ili kardamoma u prahu.








 Sastojci:
  • 9 listova/kora za savijače
  • 500 g Zagrebačkog sira
  • 3 jaja
  • 150 ml kiselog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 700 g višanja
  • 1 vrhom puna žlica gustina
  • 2 žlice šećera
  • 1/3 žličice cimeta
  • maslac
  • ulje
  • šećer u prahu za posipanje


Priprema:

  1. Sir i šećer izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i vanilin šećer. Miješajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
  2. Višnje operite i očistite od koštica. Pomiješajte šećer, gustin i cimet pa pomiješajte s višnjama.
  3. Lim za pečenje namažite maslacem.
  4. Odvojite tri kore za prvu savijaču, svaku koru namažite s malo ulja pa složite jednu na drugu. Zadnju, treću koru do pola premažite trećinom nadjeva od sira, po nadjevu rasporedite 1/3 višanja pa zamotajte štrudlu i stavite u pripremljeni lim (nadjev je dosta rijedak pa savijače zamotajte tako da  im krajevi budu zatvoreni ). Ponovite s preostalim sastojcima tako da dobijete 3 savijače.
  5. Savijače premažite maslacem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 40 minuta na 180°C.
  6. Pečenu savijaču ohladite i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.





nedjelja, 11. listopada 2015.

Vinski gulaš s okruglicama od kruha




Ovo je idealno jelo za hladne dane, za dane kada neumorno kiši ili sniježi. 
Za dane poput današnjeg ;)

Recept za pivski gulaš već sam ranije objavila, a danas je na redu fini vinski gulaš uz kojeg sam poslužila okruglice od kruha, a koje su varijacija na lovačke odnosno tirolske, špek knedle.

Među sastojcima za gulaš nalaze se i borovice, klekove bobice koje nisu u standardnoj ponudi u dućanima ali ih možete naći u trgovinama zdrave hrane ili na tržnicama, pa iako daju jednu posebnu notu ovakvim jelima, nemojte se obeshrabriti, i bez borovica ovaj će gulaš biti odličan ;).




Ovo jelo mi je u kategoriji comfort fooda (kod nas se to u zadnje vrijeme naziva hranom za utjehu (i dobro raspoloženje)). E, to je baš to!

Sastojci za gulaš:
  • 1 kg junetine (od lopatice ili vrata)
  • 700 g luka
  • 1 veća mrkva
  • komad celera (gramaže kao mrkva)
  • 4 lovorova lista
  • nekoliko klekovih bobica, borovica
  • 2 žličice slatke mljevene paprike
  • sol
  • papar
  • 200 ml crnog vina
  • 150 ml domaće pasirane rajčice (ili malo koncentrata)
  • voda
  • naribana korica 1 limuna
  • 1-2 češnja češnjaka
  • peršinov list

Priprema:
  1. Meso narežite na kockice. Luk očistite i sitno nasjeckajte (potrebno je puno luka jer on daje potrebnu gustoću gulašu). Mrkvu i celer očistite i usitnite.
  2. Na zagrijanu mast ili ulje dodajte meso i pržite na jačoj vatri dok ne dobije finu boju sa svih strana. Nemojte odjednom pržiti svo meso, već u 3-4 navrata stavite manju količinu da se meso može dobro zapeći. Izvadite meso u posebnu posudu a na masnoću od prženja dodajte luk. Uz povremeno miješanje, pržite luk dok ne smekša (možete ga malo posoliti), dodajte mrkvu i celer pa sve skupa pirjajte 10ak minuta na umjerenoj vatri. 
  3. U posudu vratite meso, posolite, popaprite, dodajte lovor i borovice koje ste ranije malo zgnječili u mužaru. Dodajte vino i kuhajte na umjerenoj vatri oko sat i trideset minuta. Povremeno promiješajte i dolijevajte vode po potrebi.
  4. U gulaš dodajte crvenu mljevenu papriku i pasiranu rajčicu, promiješajte pa nastavite kuhati još 30 minuta. Pred kraj kuhanja u gulaš dodajte protisnuti češnjak, naribanu limunovu koricu i sitno nasjeckan peršinov list.
  5. Maknite s vatre i ostavite poklopljeno dok skuhate okruglice.



Za okruglice od kruha:
  • 200 g starijeg kruha (ili žemlji)
  • 70-100 g dimljene slanine
  • 1 mala glavica luka
  • malo masti (za prženje luka i slanine)
  • 150-200 ml toplog mlijeka
  • 2-3 jaja
  • sol
  • papar
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršinovog lista
  • oštro brašno
Priprema:
  1. Na malo masti pržite sitno nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice.
  2. Kruh narežite na kockice (ovo možete napraviti i dan ranije pa ostaviti da se suši na zraku), dodajte toplo mlijeko, promiješajte pa dodajte prženu slaninu i luk, jaja, sol, papar, peršinov list i 2-3 žlice oštrog brašna. Dobro promiješajte i po potrebi dodajte još brašna tako da od smjese možete rukama formirati okruglice. Vlažnim rukama oblikujte okruglice (ja sam ih pravila veličine ping-pong loptice), važno je da ih ne stišćete previše kako kasnije ne bi bile pretvrde.
  3. Stavite okruglice u lonac s kipućom slanom vodom. Kada isplivaju na površinu, kuhajte ih još par minuta pa izvadite šupljikavom žlicom. Ove okruglice nakon kuhanja ne trebaju biti savršeno glatke, mogu biti malo grbave ;).

Gulaš i okruglice poslužite sa svježom sezonskom salatom ili kiselim krastavcima.









.

ponedjeljak, 5. listopada 2015.

Spaghetti alla Norma



Ovo je jednostavno i jako ukusno sicilijansko jelo za koje nam treba samo nekoliko namirnica i malo vremena.  Jelo je bogato i mirisima i okusima a naziv je dobilo, navodno, po Bellinijevoj operi Norma.

Ako volite patlidžane, guštat ćete u svakom zalogaju a ako ste od onih koji ih baš i ne ljube, dajte ovom jelu priliku, vjerujem da će vas iznenaditi. Ugodno ;)

Umjesto špageta može se koristiti i neka druga tjestenina, rigatoni, penne...
Umak možemo raditi od svježih rajčica (tada ih treba prvo kratko prokuhati pa oguliti), kao i s ranije pripremljenom  domaćom pasiranom rajčicom ili pelatima.



Sastojci:
  • 400 g tjestenine
  • 1 veliki ili 2 manja patlidžana
  • 400 ml  rajčice (pelata ili pasirane)
  • šaka cherry rajčica
  • 3-4 češnja češnjaka
  • ½ žličice sušenog origana
  • 10ak listića svježeg bosiljka
  • sol
  • papar
  • 1 žličica šećera
  • malo ljute papričice
  • maslinovo ulje
  • naribani parmezan ili slana ricotta, skuta

Priprema:
  1. Patlidžan oprati, osušiti, narezati na kockice, posoliti i ostaviti 30 min., da pusti tekućinu.
  2. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati 2 cijela češnja češnjaka i čim zamiriše (paziti da češnjak ne izgori!) dodati rajčicu (osim cherry rajčica), promiješati pa dodati origano, šećer, sol i papar. Pirjati 15-20 minuta. Pred kraj dodati polovice cherry rajčica, malo sitno nasjeckane ljute papričice i natrgane listiće bosiljka.
  3. Špagete skuhati al dente.
  4. Patlidžan ocijediti, posušiti i pržiti na malo maslinovog ulja. Miješati i nakon par minuta, kad patlidžan malo smekša dodati u umak od rajčica. Sve promiješati, još kratko pirjati dodati skuhane, ocijeđene špagete. Dobro promiješati i po potrebi dodati malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
  5. Na kraju dodati naribani parmezan ili ricottu i par svježih listića bosiljka.
  6. Odmah poslužiti.



petak, 2. listopada 2015.

U suradnji s Dukatom: Quesadillas s piletinom i Tilzitom



Quesadillas (kesadilje) su popularno meksičko jelo, tortilje punjene sirom i nadjevom od povrća i/ili mesa. 

Poput toplih sendviča, i quesadillas se brzo i lako pripremaju, osnova su im tortilje i sir a nadjeve možemo mijenjati i prilagođavati sezoni i prilici. 

S nadjevom se možemo „poigrati“, a pri izboru sira biramo onaj koji se zagrijavanjem fino topi, stoga je Tilzit odličan izbor.

Ovo je stvarno odlično i jednostavno jelo, idealno u situacijama kada nemamo baš puno vremena ili volje za duga nakuhavanja, kao i kad stiže malo veća ekipa na druženje. 

Naravno, tortilje možete i sami napraviti ali i ove gotove su odličan izbor ;)




Sastojci:
  • 300 g piletine (file)
  • 1 svježa paprika
  • 1 manja tikvica
  • 100 g dimljene slanine
  • 1 limeta         
  • ljute papričice
  • 200 g kuhanog kukuruza
  • sol
  • papar
  • ulje
  • 4-6 tortilja (ovisno o veličini)
  • 300 g Sirela Tilzita


Priprema:
  1. Piletinu izrežite na tanke trakice, posolite, popaprite, prelijte s malo maslinoog ulja, dodajte sok limete, dobro promiješajte  i ostavite da se marinira 10 minuta.
  2. Tikvicu i papriku operite i narežite na kockice.
  3. Sir naribajte.
  4. Slaninu izrežite na tanke trakice ili kockice i kratko pržite na tavi dok ne primi lijepu boju i postane hrskava. Izvadite slaninu na tanjur a u istu tavu, na malo masnoće od slanine, dodajte pripremljene tikvice i papriku i pržite povrće 2-3 minute. Dodajte mariniranu piletinu i sve pržite oko 15 minuta.
  5. Dodajte začine, maknite s vatre, u tavu dodajte kukuruz i prženu slaninu i sve dobro promiješajte.
  6. Na drugoj tavi kratko zagrijte jednu tortilju. Izvadite tortilju na tanjur, po tortilji rasporedite sloj naribanog sira, zatim dodajte nadjev od piletine i povrća pa po nadjevu stavite još malo sira. Rub tortilje ostavite prazan kako sir i nadjev ne bi iscurili tijekom pečenja. Vrtatite nadjevenu tortilju u tavu, preklopite drugom tortiljom, malo rukom stisnite i pecite dok se sir ne krene topiti. Pažljivo preokrenite i pecite s druge strane još 2-3 minute.  Ponovite s preostalim sastojcima.
  7. Gotove quesadille izvadite na tanjur ili dasku za posluživanje, izrežite na manje trokutiće i poslužite s umakom ili svježom salatom.





Umak od krem jogurta

U 180 g krem jogurta Cremoso dodajte 2 protisnuta češnja češnjaka i malo sitno nasjeckanog peršinovog  lista. Posolite, popaprite, po želji dodajte žličicu majoneze, sve dobro promiješajte i prije posluživanja ohladite.



 Recept je nastao u suradnji s Dukatom :)




Vrtim Calexico, za potpuni ugođaj ;)



utorak, 29. rujna 2015.

U suradnji s Dukatom: Patlidžani punjeni Galbani Mozzarellom



Prije nekoliko godina slatko smo se smijali kada je moj sin prijateljima pričao da sam ja ovisnica o patlidžanima, hahaha. Njemu je bilo potpuno nevjerojatno da netko toliko voli te, njemu ne baš omiljene, patlidžane.
A ja ih baš volim, da. 

Od sredine ljeta do početka jeseni sezona patlidžana je na vrhuncu pa je to pravo vrijeme za uživanje u ovom fantastičnom povrću. 

Osim što ih možemo pohati, pripremati od njih namaze, musake i druge složence, patlidžane možemo i puniti povrtnim ili mesnim nadjevima.
Dodamo li punjenim patližanima omiljenu mozzarellu i sve zapečemo u pećnici, dobit ćemo bogato, sočno jelo koje je najbolje poslužiti toplo ali i ohlađeno je fino.
Ovaj recept nastao je u suradnji s Dukatom, a fina Galbani Mozzarella idealan je izbor kod pripreme ovakvih zapečenih jela.





Sastojci:
  • 4 manja patlidžana
  • 500 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 500 ml pasirane rajčice
  • sol
  • papar
  • malo sušenog origana
  • 2 lovorova lista
  • maslinovo ulje
  • 2-3 svježe rajčice
  • 250 g Galbani Mozzarelle
  • nekoliko listića svježeg bosiljka


Priprema:

  1. Patlidžane operite, osušite pa prerežite po dužini. Svaku polovicu vrhom noža malo zarežite (u rešetku), posolite i ostavite 15-30 minuta.
  2. Kada patlidžani puste vodu, iscijedite ih i osušite papirnatim ručnicima.
  3. U većoj tavi, na malo maslinovog ulja, kratko pržite patlidžane s obje strane dok ne dobiju boju.
  4. U drugoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezani luk i pržite na umjerenoj vatri dok luk ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i uz miješanje nastavite pržiti dok meso ne dobije boju. Posolite, popaprite, dodajte  lovorov list i origano, pa nakom minutu-dvije dodajte pasiranu rajčicu. Kuhajte, uz povremeno miješanje oko 30 minuta.
  5. Pržene patlidžane složite u lim za pečenje prethodno malo namašćen, svaki patlidžan malo udubite pa stavite mesni nadjev, po nadjevu složite malo svježe rajčice i na kraju ploškice mozzarelle.
  6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta na 180°C.
  7. Poslužite uz svježe listiće bosiljka.








I

utorak, 22. rujna 2015.

U suradnji s Dukatom: Juha od tikvica s Cremoso kulinarskim krem jogurtom



Zadnji je dan ljeta pa dijelim ovdje jedan fini, tikvičasti recept i mašem dugom, toplom ljetu iza nas.

Obožavam tikvice, što sam sigurno i ranije spominjala ;) a obzirom da su mi one, uz paradajz i papriku, definitivno zaštitni znak ljeta, baš danas biram ovu odličnu juhu.

Recept za ovu juhu nastao je kao rezultat suradnje s Dukatom.





Tikvice su zaista svestrane, možemo ih pripremati kao prilog mesu ili s tjesteninom, u složencima i popečcima ali odličan je izbor i fina okrepljujuća  juha od tikvica. Dodamo li juhi Cremoso kulinarski jogurt, dobit ćemo savršenu, laganu kremastu ljetnu juhicu.

Sastojci:

·         1 manja glavica luka
·         2 češnja češnjaka
·         500 g tikvica
·         malo timijana
·         sol
·         papar
·         1 veći krumpir
·         1 l povrtnog temeljca
·         2 žlice grubo nasjeckanog peršinovog lista
·         1 žlica maslinovog ulja i malo maslaca
·         100 g Cremoso kulinarskog jogurta


Priprema:
  1. Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Tikvice operite i izrežite na ploške. Krumpir ogulite i izrežite na kockice.
  2. Na malo maslinovog ulja i maslaca kratko popržite luk, dodajte češnjak pa čim zamiriše dodajte pripremljeni  krumpir i tikvice. Posolite, popaprite, dodajte listiće timijana i povrtni temeljac.
  3. Kuhajte dok povrće ne omekša (oko 20 minuta) a zatim dodajte grubo nasjeckani peršinov list i maknite s vatre te sve usitnite štapnim mikserom.
  4. Vratite na vatru, u juhu dodajte Cremoso jogurt, sve dobro promiješajte i kuhajte još 2-3 minute.
  5. Poslužite vruće i po želji u tanjur dodajte još žličicu jogurta, malo prepečenog kruha, te pokapajte maslinovim uljem.




i još jedan pozdrav ljetu <3



četvrtak, 10. rujna 2015.

U suradnji s Dukatom: Caponata s tjesteninom i Ribancem



Nakon Torte od Galbani Ricotte s borovnicama i malinama, ovo je drugi u nizu recepata nastalih u suradnji s Dukatom

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem se divno sjedinjuju različiti okusi ljeta. Ovo moćno, bogato povrtno jelo možemo poslužiti samostalno, ali i s tjesteninom ili uz fino prepečeni kruh (bruskete). 
Caponata se brzo priprema i idealan je ljetni ručak ili večera, a ako je ne pomiješamo s tjesteninom, odlična je i sljedeći dan. 

Za potpunu uživanciju, jelu na samom kraju obilno dodajte Ribanac i poslužite uz čašu finog crnog vina.







Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 1 grančica celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 manja paprika
  • 3 veće rajčice
  • 2 dl gustog, domaćeg pirea od rajčica
  • 3-4 žlice maslina (bez koštica)
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • papar
  • malo vinskog octa
  • peršinov list
  • svježi bosiljak
  • 60 g Ribanca
  • maslinovo ulje
  • oko 300 g tjestenine



Priprema:
  1. Patlidžane operite, osušite, narežite na manje kocke, posolite i ostavite 30 minuta, da puste gorku tekućinu.
  2. U velikoj tavi zagrijte ulje, dodajte narezani luk, kratko pržite pa dodajte češnjak, celer, papriku i svježu rajčicu, sve narezano na manje komadiće i pirjajte 10 minuta.
  3. U drugoj posudi na malo ulja kratko pržite ocijeđene kockice patlidžana pa kada dobiju boju sa svih strana dodajte u tavu s ostalim povrćem.
  4. Dodajte pire od rajčica, malo šećera, sol, papar i malo vinskog octa pa nastavite pirjati još 10-15 minuta.
  5. Na kraju dodajte nasjeckani peršinov list, maknite s vatre i dodajte Ribanac i svježe listiće bosiljka.
  6. Poslužite s kuhanom tjesteninom i u svaki tanjur dodatno naribajte još malo Ribanca.

Ispis recepta