U našoj kući ovo se jelo zove fino vrtićko varivo :).
Počela sam ga kuhati u vrijeme kada je moj tinejdžer bio vrtićanac, tete bi mi uvijek rekle da bi tražio repete kad im je ovo varivo bilo na meniju. A nije da je nekakva filozifija u pitanju, bitno je imati dosta različitog povrća, malo mesa i to je to.
Meni ovo varivo gotovo nikada ne bude isto ali svaki put je jako fino. Baza su uvijek pileća prsa s lukom, mrkvom, peršinom, grašakom i brokulom, ostatak dodajem po inspiraciji i sezoni ili stranju u frižideru (inače, jelo je idealno za napraviti malo mjesta u istom :lol).
Nekada mu dodam žitarice a nekada krupnu taranu.
Po želji, dodatno ga ugustite s malo brašna razmućenog u vodi ili dodajte malo zobenih pahuljica ili mekinja.
- 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
- 300 g pilećih prsa, narezanih na kockice
- 1 češanj češnjaka, usitnjen
- 2 mrkve narezane na kolutiće
- 1 peršin, nariban
- 1/4 glavice celera, naribana
- 2 šake ječmene kaše
- 1/2 glavice brokule
- 1/2 glavice manje cvjetače
- 1 čaša graška
- peršinov list, narezan na sitno
- vlasac, narezan na sitno
- sol, papar, crvena slatka mljevena paprika
- ulje
- oko 1,5 l vode ili pilećeg temeljca
U loncu, na malo masnoće zazlatite luk, dodajte češnjak pa čim češnjak zamiriše dodajte i meso, pospite s malo svježe mljevenog papra i otprilike 1/4 žličice slatke mljevene paprike.
Nakon minutu-dvije dodajte i naribani korijen peršina i celera i mrkvu. Pirjajte par minuta pa prelijte temeljcem ili vodom, po potrebi posolite (ako koristite temeljac sol vam vjerojatno neće trebati) dodajte ječam i pustite da zakuha. Kuhajte još 20ak minuta na umjerenoj vatri.
Sada dodajte grašak te cvjetiće brokule i cvjetače. Ako želite gušće varivo, dodajte malo brašna pomiješanog s vodom ili zobene pahuljice (ili mekinje) pa kuhajte još par minuta, dok se svo povrće skuha ali pazite da se ne prekuha.
Varivu dodajte još peršinov list, poklopite i ostavite tako 10ak min.
Poslužite vruće.
U tanjur si možete dodati žličicu kiselog vrhnja i malo vlasca ili kopra.
Dobar tek :)
Jako fino varivo, ovako nešto bih ja mogla jesti svaki dan!! Zanimljiv mi je dodatak zobenih pahuljica, to još nisam probala!
OdgovoriIzbrišiObozavam ovakva jela i kao sto kazes mogu se dodavati razlicite stvari u zavisnosti sta se ima pri ruci. Mozda ovako nesto napravim i ja vec sutra za rucak. Super ideja.
OdgovoriIzbrišiSuper je kad pokupiš neki novi trik za kuhanje, a za mene je to dodavanje zobenih pahuljica
OdgovoriIzbrišiJako mi se sviđa sve ukupno... ma savršeno!
OdgovoriIzbrišibaš je lijepo šareno
OdgovoriIzbrišisuper ideja sa zobenim pahuljicama!! Odlično!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda, baš idealno za pospremiti frižider.
OdgovoriIzbrišiDivno, mirisno, corbasto, za odmah poželjeti.
OdgovoriIzbrišikod nas se to zove ujusak i na meniju je barem jednom u deset dana!
OdgovoriIzbrišiOdlična čorbica,posebno mi se sviđa dodatak žitarica.
OdgovoriIzbrišiImaš izazov kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html
Tanja, ja obožavam ovakve stvari - nekada bi samo ovo jela! Odlično varivo :)
OdgovoriIzbrišiSuper ! Ovakva variva jako volim, puno povrća i koji komadić mesa, ručak i pol !
OdgovoriIzbrišida, i sve u jednom loncu ;)
IzbrišiӀ wаs wondeгing if you evег thought of changіng the layout of yоur ѕite?
OdgovoriIzbrišiItѕ verу wеll written; I love what youve got to say.
Βut maybe you could a little mοre in the way οf content ѕo people cоuld connect ωіth
іt bettеr. Youvе got an awful lot of text
foг only havіng one oг two piсturеs.
Maybe you сoulԁ ѕpaсe іt out better?
Feеl freе to surf to my pаge sfgate.Com
Also see my web page: visit the next document
Pretty! This has bеen a reallу wοnderful post.
OdgovoriIzbrišiThanκ уоu fοr providing this info.
My wеb blog: Silk N Review
Howdy! This post could not be ωritten any
OdgovoriIzbrišibetter! Rеading this post reminds me of my
old roοm mаte! He аlways kеρt
talking about thіs. Ι will forwаrd this
page to him. Pretty suгe he wіll havе a good
гead. Thankѕ for shaгing!
My blog; Click the next webpage