ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Fino varivo od piletine, povrća i ječma



U našoj kući ovo se jelo zove fino vrtićko varivo :).
Počela sam ga kuhati u vrijeme kada je moj tinejdžer bio vrtićanac, tete bi mi uvijek rekle da bi tražio repete kad im je ovo varivo bilo na meniju. A nije da je nekakva filozifija u pitanju, bitno je imati dosta različitog povrća, malo mesa i to je to.

Meni ovo varivo gotovo nikada ne bude isto ali svaki put je jako fino. Baza su uvijek pileća prsa s lukom, mrkvom, peršinom, grašakom i brokulom, ostatak dodajem po inspiraciji i sezoni ili stranju u frižideru (inače, jelo je idealno za napraviti malo mjesta u istom :lol).
Nekada mu dodam žitarice a nekada krupnu taranu.
Po želji, dodatno ga ugustite s malo brašna razmućenog u vodi ili dodajte malo zobenih pahuljica ili mekinja.






  • 1 glavica crvenog luka, sitno narezana
  • 300 g pilećih prsa, narezanih na kockice
  • 1 češanj češnjaka, usitnjen
  • 2 mrkve narezane na kolutiće
  • 1 peršin, nariban
  • 1/4 glavice celera, naribana
  • 2 šake ječmene kaše
  • 1/2 glavice brokule
  • 1/2 glavice manje cvjetače
  • 1 čaša graška
  • peršinov list, narezan na sitno
  • vlasac, narezan na sitno
  • sol, papar, crvena slatka mljevena paprika
  • ulje
  • oko 1,5 l vode ili pilećeg temeljca




U loncu, na malo masnoće zazlatite luk, dodajte češnjak pa čim češnjak zamiriše dodajte i meso, pospite s malo svježe mljevenog papra i otprilike 1/4 žličice slatke mljevene paprike.
Nakon minutu-dvije dodajte i naribani korijen peršina i celera i mrkvu. Pirjajte par minuta pa prelijte temeljcem ili vodom, po potrebi posolite (ako koristite temeljac sol vam vjerojatno neće trebati) dodajte ječam i pustite da zakuha. Kuhajte još 20ak minuta na umjerenoj vatri.
Sada dodajte grašak te cvjetiće brokule i cvjetače. Ako želite gušće varivo, dodajte malo brašna pomiješanog s vodom ili zobene pahuljice (ili mekinje) pa kuhajte još par minuta, dok se svo povrće skuha ali pazite da se ne prekuha.
Varivu dodajte još peršinov list, poklopite i ostavite tako 10ak min.
Poslužite vruće.
U tanjur si možete dodati žličicu kiselog vrhnja i malo vlasca ili kopra.
Dobar tek :)











Broj komentara: 16:

  1. Jako fino varivo, ovako nešto bih ja mogla jesti svaki dan!! Zanimljiv mi je dodatak zobenih pahuljica, to još nisam probala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam ovakva jela i kao sto kazes mogu se dodavati razlicite stvari u zavisnosti sta se ima pri ruci. Mozda ovako nesto napravim i ja vec sutra za rucak. Super ideja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super je kad pokupiš neki novi trik za kuhanje, a za mene je to dodavanje zobenih pahuljica

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako mi se sviđa sve ukupno... ma savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  5. baš je lijepo šareno

    OdgovoriIzbriši
  6. super ideja sa zobenim pahuljicama!! Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlično izgleda, baš idealno za pospremiti frižider.

    OdgovoriIzbriši
  8. Divno, mirisno, corbasto, za odmah poželjeti.

    OdgovoriIzbriši
  9. kod nas se to zove ujusak i na meniju je barem jednom u deset dana!

    OdgovoriIzbriši
  10. Odlična čorbica,posebno mi se sviđa dodatak žitarica.
    Imaš izazov kod mene http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/03/pecena-cokoladna-krema-sa-malinama.html

    OdgovoriIzbriši
  11. Tanja, ja obožavam ovakve stvari - nekada bi samo ovo jela! Odlično varivo :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Super ! Ovakva variva jako volim, puno povrća i koji komadić mesa, ručak i pol !

    OdgovoriIzbriši
  13. Ӏ wаs wondeгing if you evег thought of changіng the layout of yоur ѕite?

    Itѕ verу wеll written; I love what youve got to say.
    Βut maybe you could a little mοre in the way οf content ѕo people cоuld connect ωіth
    іt bettеr. Youvе got an awful lot of text
    foг only havіng one oг two piсturеs.
    Maybe you сoulԁ ѕpaсe іt out better?



    Feеl freе to surf to my pаge sfgate.Com
    Also see my web page: visit the next document

    OdgovoriIzbriši
  14. Pretty! This has bеen a reallу wοnderful post.

    Thanκ уоu fοr providing this info.


    My wеb blog: Silk N Review

    OdgovoriIzbriši
  15. Howdy! This post could not be ωritten any
    better! Rеading this post reminds me of my
    old roοm mаte! He аlways kеρt
    talking about thіs. Ι will forwаrd this
    page to him. Pretty suгe he wіll havе a good
    гead. Thankѕ for shaгing!

    My blog; Click the next webpage

    OdgovoriIzbriši