Torte, pa i ostali deserti s beze korama (ili puslicama) visoko su na mojoj ljestvici omiljenih slastica, što ste, pratite li moj blog, i sami već mogli zaključiti :)
Volim tu kombinaciju hrskavih kora s nekom finom kremicom i/ili šlagom pa još s voćem....mmmmm!
Ovo je torta koju jako često pravim u sezoni jagoda :)
Ovdje sam iskoristila cijela jaja (za razliku od Pavlove u kojoj se koriste samo bjelanjci), žutu kremu malo sam osvježila dodavanjem limunovog soka i naribane korice a jagodama na vrhu otvorila ovu sezonu (eh, nisu to još one domaće, najslađe jagode, ali i ovima nije lako odoljeti ;)).
Torta je pahuljasta ali zasitna, topi se u ustima.
Brzo nestaje! :)
Beze kora:
- 5 bjelanjka
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica gustina
Čokoladni preljev:
- 100 g bijele čokolade
- 50 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja
Krema:
- 5 žumanjka
- 100 g šećera
- 2 žlice gustina
- 1 mahuna vanilije (srž) ili vrećica burbon-vanilije ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
- 500 ml mlijeka
- ½ limuna, domaćeg nešpricanog (sok i korica)
- 100 g maslaca
- 300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlaga
- 1 žlica šećera u prahu
- 500 g jagoda
Priprema:
- Pećnicu ugrijati na 130°C.
- Lim obložiti papirom za pečenje.
- Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
- Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodati vaniliju i žličicu gustina.
- Na sredinu pripremljenog lima za pečenje staviti smjesu od bjelanjaka pa špatulom ili žlicom formirati u krug promjera 20 cm (ja sam ostavila nemarno raspoređenu smjesu ali želite li „uredniju“ tortu, zagladite i poravnajte bjelanjke sa svih strana).
- Staviti u zagrijanu pećnicu i peći/sušiti sat i trideset minuta.
- Tijekom pečenja ne otvarati pećnicu. (Ja koru sušim uz ventilator pa povremeno i smanjim temperaturu. Svaka pećnica različito peče, moja je dosta jaka.)Pečena beze kora treba izvana sa svih strana biti suha i hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
- Kada je kora pečena, isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se kora polako ohladi. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
- Čokoladu izrezati na manje komade. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre i dodati pripremljenu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada i vrhnje sjedine u glatku smjesu pa ostaviti da se ohladi.
- Pripremiti kremu. Ugrijati mlijeko. U drugoj posudi pjenasto mikserom izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka. Promiješati pa sve uliti u posudu s mlijekom, maknuti s vatre i brzo pjenjačom miješati dok se krema malo ne zgusne, vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Na kraju kuhanja dodati limunov sok i naribanu koricu. Ohladiti.
- Pjenasto izmiješati omekšani maslac pa pomiješati sa ohlađenom kremom.
- Vrhnje i šećer u prahu istući u šlag.
- Složiti tortu – na ohlađenu beze koru nanijeti bijelu čokoladu, zatim žutu kremu i na kraju šlag. Po torti rasporediti jagode (ja sam ih stavila na hrpicu u sredinu ali bolje ih je u jednom sloju rasporediti po torti, lakše će se kasnije rezati).
- Prije posluživanja tortu dobro ohladite (možete je napraviti ranije ostaviti u hladnjaku tijekom noći).
Savršeno izgleda!
OdgovoriIzbrišiO Tnja ozbiljna si konkurencija našoj Pavlova.Super fino!
OdgovoriIzbrišiOvo ću napravit što prije! Divota jedna!
OdgovoriIzbrišiI like your website, it is good. Check my website too.
OdgovoriIzbrišiYou can gry from my website.
I like your website, it is good. Check my website too. You can
gry from my website.
bookmarked!!, I really like your site!
OdgovoriIzbrišiLook at my web blog ... how to download a youtube video
Greetings I am so grateful I found your site, I really found you by error, while I was
OdgovoriIzbriširesearching on Digg for something else, Regardless
I am here now and would just like to say many thanks for a
fantastic post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have
time to read through it all at the moment but I have bookmarked
it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much
more, Please do keep up the great work.
Review my web blog; minnesota roofing construction
Тази торта е уникална...нежна и със сигурност топяща се в устата!Поздравления!
OdgovoriIzbrišiWhat's up, just wanted to say, I liked this blog post. It was helpful.
OdgovoriIzbrišiKeep on posting!
Feel free to surf to my web site :: Ilda
Appreciation to my father who shared with me on the topic of this website, this website is
OdgovoriIzbrišireally awesome.
Feel free to visit my webpage: DewayneLOare
Real clear web site, regards for this post.
OdgovoriIzbrišiKeep this going please, great job!
OdgovoriIzbriši