srijeda, 15. listopada 2014.

Miješani raženi kruh


Priprema domaćeg kruha uvijek je mali izazov ali i veliki gušt. 
Kada sami radimo svoj kruh, uvijek možemo kombinirati razne vrste brašna, mijenjati omjere, formirati različite kruščiće i po želji ih dodatno ukrasiti. Možemo kruh staviti u pletenu košaru, da se u njoj diže, tako će nakon pečenja  na njemu ostati lijepi trag uzorka s košare ali možemo i nožem zarezati kruh po površini i tako svaki kruščić učiniti posebnim, jedinstvenim.

Ja češće koristim ovu drugu opciju (ako i inače pratite blog, možda se sjećate kruha od pira, i njega sam ukrasila zarezivanjem). 
Dajte mašti na volju, budite kreativni, uživajte u okusu ali i izgledu vašeg finog domaćeg kruha.


U hladnu pećnicu dobro je staviti jedan veći, dublji lim u kojeg kasnije, kada se pećnica ugrije i kada stavljamo peći naš kruh, ulijemo hladnu vodu ili stavimo kockice leda. Vodena para koja će nastati spriječit će pucanje kruha, kora na našem kruhu bit će bolja a boja ljepša.






Sastojci:
  • 150 g raženog brašna tip 1250
  • 220 g pšeničnog brašna tip 400
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica meda
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 220 ml tople vode


Priprema:
  1. U manju zdjelicu stavite suhi kvasac, dodajte šećer i malo tople vode pa dobro promiješajte i ostavite 10 minuta na toplom mjestu.
  2. U veću posudu stavite  raženo i pšenično brašno, dodajte sol i promiješajte. U sredini rukom napravite udubinu pa dodajte pjenicu (kvasac), ulje, med i ostatak tople vode. Miješajte dok se sastojci ne sjedine (po potrebi možete dodati još malo brašna ili malo vode), a zatim tijesto izvadite na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta, dok ne postane elastično.
  3. Tijesto formirajte u kuglu i stavite u posudu koju ste premazali s malo ulja. Pokrijte i ostavite da se diže. Nakon 15 minuta tijesto malo premijesite (ne treba ga vaditi iz posude), opet pokrijte prozirnom folijom ili velikom zdjelom, i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 40 minuta.
  4. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na sredinu pospite malo brašna.
  5. Tijesto izvadite na radnu površinu, premijesite i formirajte u željeni oblik, stavite u pripremljeni  lim za pečenje i poklopite posudom u kojoj se tijesto dizalo. Ostavite tako 30 minuta.
  6. Na dno pećnice stavite jedan veći prazni lim (za vodu).
  7. Pećnicu zagrijte na 240°C.
  8. Maknite posudu s kruha, lagano ga pospite brašnom pa oštrim nožem zarežite po površini.
  9. Stavite kruh u zagrijanu pećnicu na srednju rešetku. U donji prazni lim ulijte čašu hladne vode (a dobro će poslužiti i kockice leda ;)).
  10. Smanjite temperaturu na 200°C i pecite kruh oko 20 minuta. Ako kruh prebrzo tamni, treba ga pokriti i zaštititi papirom za pečenje.
  11. Provjerite je li kruh pečen i s donje strane, donja korica bi trebala biti čvrsta a kad ga kucnete trebalo bi zvučati šuplje. Ako nije pečen, izvadite kruh iz lima i vratiti ga u pećnicu, stavite ga na žicu i pecite još par minuta. 













4 komentara:

  1. Raženi kruh obožavam! Super mi je ovako dekoriran kruh, kockice su sigurno posebno hrskave

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jesu, jesu :) njima se posebno moj junior veseli ;)

      Izbriši
  2. Jako dobro izgleda. Malo me iznenadila unutrašnjost, malo je svijetliji nego što sam očekivala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, svjetliji je ali uživo ipak malo tamniji nego na ovoj slici.

      Izbriši