U poplavi raznih gastro showova koji su nam svakodnevno dostupni na domaćim i stranim TV programima, veliki je broj i dobrih i loših, a izbor nikada nije bio veći.
Jedan od onih koje rado pogledam, kada imam priliku, a kojeg smo mogli „pratiti“ i na HTV2, je britanski The Great British Bake Off (Dobar, bolji, najbolji), zabavan i zanimljiv.
Navodnici nisu slučajni, termin prikazivanja je bio nevjerojatno promjenjiv, a često bi emisija bila i maknuta s programa bez ikakve najave ili objašnjenja (najčešće jer se neko sportsko natjecanje odužilo), pa je gledanje, bez obzira na podršku mog pametnog TeVea ;) bilo teško izvodivo. Sada je ipak bolje, već neko vrijeme ide u redovnom terminu, nedjeljom oko 13.00.
No, za one koji nisu upoznati, ovaj show prati natjecatelje u njihovom nastojanju da osvoje titulu najboljeg britanskog slastičara amatera. Kandidate ocjenjuju poznate face, fantastična Mary Berry, autorica mnogih kuharica i Paul Hollywood, poznati chelebrity chef.
Uglavnom, u jednoj od epizoda natjecatelji su imali zadatak napraviti Fraisier tortu, poznatu francusku tortu od jagoda. Bilo je zabavno i napeto a izazovu ni ja nisam odoljela, hahaha. Nakon te epizode samo sam čekala da se pojave fine jagode pa da i ja napravim tu divoticu, a mamin dolazak u Zagreb bio je pravi trenutak za to.
Nisam se u potpunosti držala recepta M. Berry, umjesto marcipana na vrh torte stavila sam šlag ali kremu sam radila po njezinim uputama i odlična je.
Cijela tortica je jako fina i dekorativna.
(ako još niste, sada je trenutak da se spustite dolje, na kraj teksta, i prije nego nastavite čitati recept, kliknete na moj današnji glazbeni izbor ;) ova divna torta, klasik među francuskim slasticama, zaslužuje i jednako tako divnu glazbenu podlogu :) )
torta za moju mamu <3
Sastojci:
Biskvit
- 5 jaja
- 120 g šećera
- naribana korica od 2 limuna (nešpricana)
- 120 g brašna
Krema
- 600 ml mlijeka
- 4 jaja
- 2 žumanjka
- 180 g šećera
- 1 mahuna vanilije ili malo ekstrakta vanilije
- 100 gustina
- 150 g maslaca (mekanog, sobne temperature)
Sirup:
- Sok od 2 limuna
- 2 žlice šećera
još:
- 500-700 g jagoda
- Šlag
Priprema:
- Cijela jaja, šećer i limunovu koricu dugo miksati dok smjesa ne naraste i postane svijetla i pjenasta.
- Dodavati malo po malo prosijanog brašna i ručno lagano miješati.
- Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje a stranice premazati maslacem i posuti s malo brašna. U kalup izliti smjesu za biskvit, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180°C oko 25-30 minuta.
- Izvaditi iz pećnice, ohladiti i prerezati na dva dijela.
- Pripremiti kremu. U zdjeli pomiješati šećer i gustin, dodati 4 cijela jaja i 2 žumanjka pa dobro promiješati. Zagrijati mlijeko s vanilijom pa vruće mlijeko uliti u smjesu od jaja, promiješati, vratiti u lonac i na vatru. Kuhati, uz stalno miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i dodati maslac narezan na kockice (sobne temperature). Sve dobro promiješati i ohladiti.
- Jagode oprati, očistiti i malo posušiti. Desetak najljepših jagoda podjednake veličine prerezati napola a ostale narezati na manje komadiće.
- Napraviti sirup – ocijediti limun i pomiješati sa šećerom, ostaviti da se šećer otopi.
- Složiti tortu. Stranice kalupa za tortu obložiti čvrstom folijom ili papirom. Na dno kalupa staviti jedan biskvit, poškropiti ga sirupom od limuna i šećera, uz rub kalupa složiti polovice jagoda. Na biskvit rasporediti polovicu kreme, po kremi staviti narezane jagode pa preostalu kremu. Prekriti drugim biskvitom, i njega lagano poškropiti sirupom od limuna. Ostaviti u hladnjaku 2-3 sata, kada se krema stegne makuniti stranice kapupa i foliju a tortu staviti na tanjur za serviranje.
- Tortu odozgo premazati šlagom.
i malo glazbe,za potpuni ugođaj ;)
odlična tortica,sviđa mi se krema a pogotovo u kombinaciji sa jagodicama.... življelo proljeće ;-)
OdgovoriIzbrišiDa, krema je odlicna, biskvit lagan i fin, jagode neodoljive :)
OdgovoriIzbrišiKrasna je. Ja sam jučer smućkala nešto u sličnom štihu, kombinirajući nekoliko recepata. Nisam je još probala ali nadam se da je dobra kao tvoja :D
OdgovoriIzbrišiDajana, ma ja sam sigurna! Na tvom blogu uvijek ima raznih finih, najfinijih divota :)
OdgovoriIzbrišiDivno izgleda. Super mi je gospođa Mary ja se nadam da ću i ja biti tako energičana kad odrastem.
OdgovoriIzbrišiDa, i meni je ona fantastična :)
Izbrišikrasna! prava ljepotica
OdgovoriIzbriši:) da, i ukusna i lijepa
IzbrišiI ja sam ga pratila a onda ga izgubila znači prebacili ga u nedjelju, odličan izbor torte
OdgovoriIzbrišiHvala na infu kada ga možemo pogledati
Subotom oko 14 na HTV2 sada ide njezina emisija - Recepti Mary Berry ;)
IzbrišiTorta izgleda fantastično, vjerujem da je i veoma ukusna :) Moram pohvaliti i izbor glazbe, jer se baš uklapa i opušta ;) :)
OdgovoriIzbrišiNataša, hvala ;)
OdgovoriIzbrišiNama se torta jako svidjela, biskvit je lagan i sočan a krema odlična, pa još ove fine jagodice purgerice :) odlična kombinacija!