subota, 16. svibnja 2015.

Fraisier torta



U poplavi raznih gastro showova koji su nam svakodnevno dostupni na domaćim i stranim TV programima, veliki je broj i dobrih i loših, a izbor nikada nije bio veći.

Jedan od onih koje rado pogledam, kada imam priliku, a kojeg smo  mogli „pratiti“ i na HTV2,  je britanski The Great British Bake Off (Dobar, bolji, najbolji), zabavan i zanimljiv.
Navodnici nisu slučajni, termin prikazivanja je bio nevjerojatno  promjenjiv,  a često bi emisija bila i maknuta  s programa bez ikakve najave ili objašnjenja (najčešće jer se neko sportsko natjecanje odužilo), pa je gledanje, bez obzira na podršku mog pametnog TeVea ;) bilo teško izvodivo. Sada je ipak bolje, već neko vrijeme ide u redovnom terminu, nedjeljom oko 13.00.
No, za one koji nisu upoznati, ovaj show prati natjecatelje u njihovom nastojanju da osvoje titulu najboljeg britanskog slastičara amatera. Kandidate ocjenjuju poznate face, fantastična Mary Berry, autorica mnogih kuharica i Paul Hollywood, poznati  chelebrity chef.

Uglavnom, u jednoj od epizoda natjecatelji su imali zadatak napraviti Fraisier tortu, poznatu francusku tortu od jagoda. Bilo je zabavno i napeto a izazovu ni ja nisam odoljela, hahaha. Nakon te epizode samo sam čekala da se pojave fine jagode pa da i ja napravim tu divoticu, a mamin dolazak u Zagreb bio je pravi trenutak za to.

Nisam se u potpunosti držala recepta M. Berry, umjesto marcipana na vrh torte stavila sam šlag ali kremu sam radila po njezinim uputama i odlična je. 
Cijela tortica je jako fina i dekorativna.

(ako još niste, sada je trenutak da se spustite dolje, na kraj teksta, i prije nego nastavite čitati recept, kliknete na moj današnji glazbeni izbor ;) ova divna torta, klasik među francuskim slasticama, zaslužuje i jednako tako divnu glazbenu podlogu :) )





torta za moju mamu <3



Sastojci:

Biskvit
  • 5 jaja
  • 120 g šećera
  • naribana korica od 2 limuna (nešpricana)
  • 120 g brašna

Krema
  • 600 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 1 mahuna vanilije ili malo ekstrakta vanilije
  • 100  gustina
  • 150 g maslaca (mekanog, sobne temperature)

Sirup:
  • Sok od 2 limuna
  • 2 žlice šećera
još:
  • 500-700 g jagoda
  • Šlag





Priprema:
  1. Cijela jaja, šećer i limunovu koricu dugo miksati dok smjesa ne naraste i postane svijetla i pjenasta.
  2. Dodavati malo po malo prosijanog brašna i ručno lagano miješati.
  3. Dno kalupa za tortu promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje a stranice premazati maslacem i posuti s malo brašna. U kalup izliti smjesu za biskvit, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 180°C oko 25-30 minuta.
  4. Izvaditi iz pećnice, ohladiti i prerezati na dva dijela.
  5. Pripremiti kremu. U zdjeli pomiješati šećer i gustin, dodati 4 cijela jaja i 2 žumanjka pa dobro promiješati. Zagrijati mlijeko s vanilijom pa vruće mlijeko uliti u smjesu od jaja, promiješati, vratiti u lonac i na vatru. Kuhati, uz stalno miješanje, dok se krema ne zgusne i skuha. Maknuti s vatre i dodati maslac narezan na kockice (sobne temperature). Sve dobro promiješati i ohladiti.
  6. Jagode oprati, očistiti i malo posušiti. Desetak najljepših jagoda podjednake veličine prerezati napola a ostale narezati na manje komadiće.
  7. Napraviti sirup – ocijediti limun i pomiješati sa šećerom, ostaviti da se šećer otopi.
  8. Složiti tortu. Stranice kalupa za tortu obložiti čvrstom folijom ili papirom. Na dno kalupa staviti jedan biskvit, poškropiti ga sirupom od limuna i šećera, uz rub kalupa složiti polovice jagoda. Na biskvit rasporediti polovicu kreme, po kremi staviti narezane jagode pa preostalu kremu. Prekriti drugim biskvitom, i njega lagano poškropiti sirupom od limuna. Ostaviti u hladnjaku 2-3 sata, kada se krema stegne makuniti stranice kapupa i foliju a tortu staviti na tanjur za serviranje.
  9. Tortu odozgo premazati šlagom.






i malo glazbe,za potpuni ugođaj ;)


Broj komentara: 12:

  1. odlična tortica,sviđa mi se krema a pogotovo u kombinaciji sa jagodicama.... življelo proljeće ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Da, krema je odlicna, biskvit lagan i fin, jagode neodoljive :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna je. Ja sam jučer smućkala nešto u sličnom štihu, kombinirajući nekoliko recepata. Nisam je još probala ali nadam se da je dobra kao tvoja :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Dajana, ma ja sam sigurna! Na tvom blogu uvijek ima raznih finih, najfinijih divota :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda. Super mi je gospođa Mary ja se nadam da ću i ja biti tako energičana kad odrastem.

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja sam ga pratila a onda ga izgubila znači prebacili ga u nedjelju, odličan izbor torte
    Hvala na infu kada ga možemo pogledati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Subotom oko 14 na HTV2 sada ide njezina emisija - Recepti Mary Berry ;)

      Izbriši
  7. Torta izgleda fantastično, vjerujem da je i veoma ukusna :) Moram pohvaliti i izbor glazbe, jer se baš uklapa i opušta ;) :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Nataša, hvala ;)
    Nama se torta jako svidjela, biskvit je lagan i sočan a krema odlična, pa još ove fine jagodice purgerice :) odlična kombinacija!

    OdgovoriIzbriši