srijeda, 6. svibnja 2015.

Oreo cheesecake s jagodama



Jagode su opet u điru.
Konačno su stigle i ove najfinije, najslađe, domaće :)







Ovo je torta od sira koja se ne peče, ne sadrži jaja a osim s jagodama može se pripremiti i s drugim bobičastim voćem.

Torta je lagana i osvježavajuća a najbolje je napraviti je dan ranije i ostaviti u hladnjaku barem 12 sati.
Za podlogu sam koristila Oreo kekse, ali ako ih ne možete nabaviti,  umjesto njih dobro će poslužiti i Petit Beurre keksi ili neki čajni kolutići.

Ako volite torte od sira, bacite oko i na ovaj  recept za dobri stari cheesecake  ;)




Sastojci
(za kalup promjera 23-24 cm)
za podlogu:
  • 170-180 g oreo keksa (16 komada)
  • 60-80 g maslaca

za kremu:
  • 600 g krem sira
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije/srž ili žličica ekstrakta vanilije ili vrećica bourbon vanilin šećera
  • 1 žlica limunovog soka
  • naribana korica jednog limuna
  • 3 listića želatine ili 5 g (1/2 vrećice) želatine u prahu

  • oko  400 g jagoda
za preljev:
  • 150 g jagoda
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica gustina
  • malo vode, žlica-dvije
Priprema:
  1. Dno kalupa za tortu obložiti papirom za pečenje.
  2. Samljeti oreo kekse, dodati im otopljeni maslac, promiješati i utisnuti u kalup.
  3. Staviti u hladnjak.
  4. Krem sir mikserom pomiješati sa šećerom u prahu, dodati vaniliju, limunov sok i naribanu koricu.
  5. U drugoj posudi izmiksati šlag pa dodati kremi od sira i sve dobro promiješati. Želatinu natopiti u hladnoj vodi, ocijediti pa zagrijati (pratiti upute na ambalaži) i uz stalno miješanje dodati u kremu. Kremu izliti u kalup, po podlozi od keksa i staviti u hladnjak. Tortu držati u hladnjaku oko 12 sati. Ohlađenu tortu izvaditi iz kalupa i pažljivo premjestiti na tanjur za serviranje.
  6. Pripremiti preljev – jagode oprati, očistiti i narezati na manje komadiće, staviti u manju posudu za kuhanje, posuti jagode šećerom, promiješati i ostaviti 10-15 minuta, da puste sok. Staviti na laganu vatru i kada proključa kuhati 5 minuta pa izmiksati štapnim mikserom. U čaši pomiješati gustin s malo vode pa dodati u posudu s jagodama i kuhati, uz stalno miješanje, još par minuta. Maknuti s vatre i ohladiti.
  7. Jagode oprati, očistiti, posušiti i složiti po ohlađenoj torti, preliti ohlađenim preljevom i poslužiti.


Broj komentara: 8:

  1. Iam jedna stvar koja me muči otprilike oduvijek sa tom podlogom od oreo keksa. Nekako mi je uvijek bilo glupo pitati ali tebe se ne sramim :)
    Jel kekse melješ zajedno sa onom kremok kojom su zalijepljeni ili je mičeš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cijele kekse, da, skupa s kremom. A maslaca u podlozi slobodno može biti i manje ;)

      Izbriši
  2. Izgleda mljaaac! Sigurna sam da je i okus takav :) A imam i pitanjce: koji krem sir koristiš? (i koji drugi se eventualno može koristiti) :) Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tamaruska :) najčešće koristim Vivis krem sir ili Philadelphiju a i Lidl ima fini krem sir ali ne znam mu naziv.

      Izbriši
  3. Predivna torta, više puta sam je pravila 😀

    OdgovoriIzbriši