petak, 13. rujna 2013.

Burek s mesom






Odmah u startu naglašavam da je ovo burek s kupovnim korama, ali predlažem i vama koji ste sada zakolutali očima (hehe), a koji inače volite burek s mesom, odvojite ipak malo svog vremena, pročitajte post i dajte ovom bureku šansu :lol, vjerujem da se nećete razočarati ;)

Naglašavam i to da je mene ovaj burek "kupio" kod prvog zalogaja, a ja inače ne biram kupovni burek s mesom, moja je opcija onaj sa sirom (ok, zna se što je THE burek, a i učila je mene moja Mana kako se pravi tradicionalni bosanski burek <3).





Kada sam vidjela recept za brzi burek na Jeleninom blogu, odlučila sam ga i isprobati najviše zato jer moj sin jako voli burek s mesom a ja imam jako velik otpor od kupovine bureka bilo gdje u gradu.
mojim dečkima i meni je ovaj burek odličan, a dodatni plus je i jednostavna priprema.
Ok, znam ja i sama razvući tijesto, mada, daleko je to još od one lakoće kojom ga je npr. moja baka razvlačila ;) ovo je brža i jednostavnija opcija a rezultat je sjajan.

Našao je ovaj burek još davno mjesto ovdje na blogu, ali kako naslov nije odmah upućivao na konkretno jelo, znam da su neke moje drage prijateljice zapele u potrazi za receptom, haha, pa ovo pišem i njima.




Pa idemo lagano s receptom ... :)




Sastojci:

  • 500 g tanjih kora (za pite i savijače)
  • 250-300 g mljevenog mesa (junetine)
  • 2 glavice luka
  • ulje
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 250 ml mlake vode
  • 50 ml ulja
  • žličica soli






Priprema:


  1. U većoj tavi, na malo ulja, pirjajte sitno narezani luk. Kada luk malo smekša dodajte meso i pirjajte, uz miješanje, 15ak minuta. Posolite i popaprite (ja stavim dosta svježe mljevenog crnog papra).
  2. U lončić s toplom vodom dodajte ulje i sol pa promiješajte.
  3. Okruglu posudu za pečenje lagano namažite uljem, na dno složite 3-4 kore, tako da kore prelaze preko ruba tepsije (vidi se na slikama) a svaku malo poškropite pripremljenom mješavinom vode i ulja. 
  4. Ostatak kora iskidajte na manje, nejednake komade.
  5. Stavite red zgužvanih, iskidanih kora, poškropite ih pripremljenom vodom, po njima rasporedite dio mesnog nadjeva i tako u slojevima stavljajte dok ne iskoristite sve sastojke, ostavite samo 2-3 žlice vode za kraj. Može vam se učiniti da imate previše vode, ali ta količina je potrebna kako kore ne bi ostale suhe.
  6. Zadnji sloj mesa preklopite onim korama koje su ostale izvan ruba tepsije, poškropite preostalom vodom pa stavite burek u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180°C, dok burek ne primi finu boju.
  7. Kada je burek pečen, izvadite ga iz pećnice, preko posude u kojoj ste ga pekli stavite veliki ravni tanjur pa preokrenite tako da burek ostane na tanjuru, režite nakon 10ak minuta.








Dobar tek! :)















Broj komentara: 14:

  1. Tanja, i ja kao i tvojsin volim taj sa mesom, ali ga ne kupujem. Ovo je Natašin recept,(nje baš dugo nema na blogu), i mislim da bi svi mogli da ga probaju jer se zaista brzo pravi i stvarno je ok.

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni to super zvuči - samo bih ja izbacila meso i stavila sir :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Predobar i fotkice koje deluju gotovo omamaljujuce, bas krasna ideja za jedan brzi rucak.:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, meni je ovo često bingo kad ponestane ideja.
      Često napravim odjednom više mesnog nadjeva, podijelim i smrznem pa po potrebi vadim i tako još malo ubrzam priču.

      Izbriši
  4. ODLICAN....zakon je,evo radim ga drugi dan za redom,jer jucer nije bilo dosta za sve....

    OdgovoriIzbriši
  5. upravo sam napravio po ovom receptu odlično je

    OdgovoriIzbriši
  6. Recept je odličan mada ponekad sama razvijem kore.Na kraju ulupam dva jaja i prelijem preko tako da bude uksnije a opet zadržava onaj ukus pravog bureka. Pozdravljam

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas pravim på receptu i super izgleda, samo sto sam ja okruglicr male pravila :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Najjednostavnije je najbolje i ukusnije! Hvala na ovom receptu! Lijep pozdrav iz sunčanog Dubrovnika <3

    OdgovoriIzbriši
  9. A ja se mucim I eksperimentisem sve ove godine... i samo tako slucajno sam Vas nasla i BOOM.. burek je original, vec je hit! Hvala i pozdrav is San Diega!

    OdgovoriIzbriši